,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Innovativ design förvandlade deras hem

I ett fängslande arkitektprojekt som visats i TV4:s "Grand Designs" har ett blygsamt 48 kvm hus förvandlats till ett 170 kvm stort modernt hem. Detta ambitiösa expansionsprojekt, lett av arkitekten Marko Koistinen, visar på verkligt innovativ design. Det fantastiska huset - Villa Glan - innehåller 73 kvm Woodura Planks MAGNARP 3.0 XXL, varav 10 kvm är installerade i trappan.

Markos vision för huset var tydlig redan från början: att skapa en enhetlig struktur där de nya tilläggen kändes som en naturlig förlängning av den ursprungliga byggnaden. "Utmaningen var att utforma vackra, byggbara lösningar som rymdes inom den strikta budgeten och samtidigt se till att de gamla och nya delarna av huset integrerades sömlöst", förklarar Marko. Hans tillvägagångssätt byggde på enkla, upprepade detaljer och en konsekvent, avskalad materialpalett för att uppnå ett enhetligt utseende.

Husägarna var djupt involverade i projektet, från det första konceptet till att de byggde större delen av tillbyggnaden själva. Trots att de inte hade någon tidigare kunskap om härdade trägolv valde de Bjelins Woodura Planks 3.0 tidigt i processen och är nöjda med resultatet.

"Vi har alltid föredragit bredare plankor, och när vi bestämde oss för att använda samma golv i trappan blev det ett självklart val. Övergången mellan trappan och golvet är sömlös."
Husägare, Villa Glan

Filmning av processen

Samarbetet mellan arkitekten och husägarna var smidigt och givande, med ständig kommunikation som säkerställde att projektet höll sig på rätt spår. Detta var särskilt viktigt eftersom projektet filmades. Husägarna tyckte att det var "nervöst" att filma processen, men erkänner att det förmodligen motiverade dem att ta sig igenom de utmanande perioderna under bygget.

"Det har varit roligt att filma, men det har också känts ganska ovant ibland", säger arkitekten Marko Koistinen. "Det är inte alltid lätt att agera helt naturligt med en kamera som rullar i närheten, men efter ett tag är det något man inte tänker på - inte hela tiden i alla fall."

Att välja rätt golv

Valet av golv var viktigt för att bibehålla hemmets estetik. "Jag övervägde först olika material för trappan", säger Marko, "men bestämde mig till slut för att använda samma golv som på övervåningen. Det var både en ekonomisk och estetiskt tilltalande lösning som gav en enhetlig känsla i hela utrymmet."

Valet av MAGNARP i den ljusa färgen Powder White, med sina breda XXL-planker, matchade interiören. "Golvets subtila vita pigment och lugna, rena utseende kompletterade de andra ekelementen som används i hela huset", säger Marko. Husägarna tillägger: "Golvet har en naturlig och modern känsla, vilket var precis vad vi var ute efter."

Olika typer av golv användes i olika delar av huset. "För de mer intima utrymmena, som sovrummen, valdes trägolv för att skapa en varm och inbjudande atmosfär", säger Marko. I huset finns också betonggolv, vilket skapar en intressant kontrast. "Vi tycker att golven smälter väl samman, trots att de är helt olika", förklarar husägarna.

"Träelement är ett genomgående tema i hela huset, medan färgerna tillförs genom växter och den omgivande miljön."
Husägare, Villa Glan

En behaglig golvupplevelse

Att välja en hårdvaxoljad yta var ett naturligt beslut för Marko. "En oljad yta förstärker den naturliga känslan i materialet, och dessa golv åldras vackert och elegant med tiden", säger han. "Oljade golv blir inte bara mer levande utan ger också den mest behagliga känslan för fötterna." Husägarna håller med: "Golvet känns otroligt skönt att gå på och hårdvaxoljan ger golvet en autentisk trästruktur."

I projektet uppnåddes en anmärkningsvärd balans mellan enkelhet, lyx och funktionalitet. Huset utstrålar en känsla av lugn och harmoni, där de naturliga materialen och de noggrant utvalda ytbehandlingarna bidrar till en övergripande känsla av diskret elegans. "Det bästa med projektet är hur huset smälter in i omgivningen och känns i harmoni med sin miljö", säger Marko.

Trägolv, särskilt i trappan, gav en unik touch som binder samman hela huset. "Att använda golvplankor i trappan var en trevlig överraskning. Resultatet överträffade våra förväntningar och ser till och med bättre ut än vi hade föreställt oss."

Relaterade produkter

Woodura Planks MAGNARP 3.0 XXL

Woodura Planks MAGNARP 3.0 XL